PROJE KAPSAMINDA KULLANILAN AFİŞLER
Proje Adı | ŞİDDETE HAYIR |
Proje Konusu | Okulumuzda görülen şiddete dayalı davranışların azaltılması |
Projenin Amacı | Okulda şiddetin önlenmesi, kardeşlik, anlayış ve hoşgörünün hâkim kılınması projemizin amacıdır. |
Projeyi Düzenleyen Kurum | Atakum Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi |
Projeyi Düzenleyen Kurum Yetkilisi | Okul Müdürü Ahmet SARAÇ |
Proje Kaynak Birimi | Okul İdaresi, Okul Aile Birliği |
Proje Destek Birimi | Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü |
Proje Yürütme Birimi |
Ahmet SARAÇ Uğur KUTLU Feysel ŞAHİN Mahser KILINÇ Melahat ZENGİN Ümit DEMİRBAĞ Mahmut KATIRCIOĞLU Osman Nuri KAYA Dursun Ali BEYKOZ Ayhan ÖZENÇ İbrahim BAHADIR Tahsin KATIRCI Fatih ACAR Serkant DEMİR Ayça ÖZGÜN Turgay KARTAL |
Kapsam | Atakum Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmenleri, Öğrencileri ve Veliler |
Proje danışmanı Telefonu Web/Mail |
Uğur KUTLU 362 437 08 94 www.atakumeml.k12.tr / atakumeml@atakumeml.k12.tr |
İrtibat Kişisi Telefonu Web/Mail |
Uğur KUTLU 362 437 08 94 www.atakumeml.k12.tr / atakumeml@atakumeml.k12.tr |
Proje Uygulama ve Kriz Müdahale Ekibi | Uğur KUTLU Feysel ŞAHİN Mahser KILINÇ Tahsin KATIRCI İbrahim BAHADIR Serkant DEMİR |
Proje Uygulama Tarihi | 01 Aralık 2011-30 Haziran 2012 |
1.GİRİŞ:
Toplumumuzdaki şiddet olgusu eğitim yuvalarını çok olumsuz etkilemektedir. Bu olguyu kırarak, anlayış ve hoşgörü ikliminin oluşturulması okul ailesi için önem arz etmektedir.
Projemizin genel amacı okulumuzda görülen şiddete dayalı davranışların ve bu davranışların altında yatan nedenleri anlamamıza olanak tanıyacak ayrıntılı bir çalışma yapmak ve konuya ilişkin kapsamlı bir "Okul Temelli Şiddeti Önleme ve Müdahale Programı" nı geliştirmektir. Okulda şiddetin önlenmesi, kardeşlik, anlayış ve hoşgörünün hâkim kılınması projemizin amacıdır.
Şiddeti önleyici programlarda okulumuzdaki bütün çocukları korumayı amaçlamalıdır. Riskli çocuklar için müdahale planı yapılması ve bu müdahale yöntemlerinin planlanması büyük önem taşımaktadır.
2.PROJENİN GEREKÇESİ:
Önceki yıllarda okulumuzda meydana gelen disiplin olayları incelendiğinde öğretmene karşı saygısız davranma, şiddete eğilim, kendi aralarında kavga olaylarının çoğunlukta olduğu; hoşgörü anlayışının eksikliği ve kardeşlik duygusunun oluşmadığı gözlemlenmiştir. Bu olumsuzlukların sonucunda okulda tam anlamıyla huzurun sağlanamaması, gerek okul idaresi ve öğretmenlerin gerekse öğrencilerimizin başarısını etkileyip, verimini düşürmektedir. Ayrıca toplumdaki meslek liselerine karşı olan olumsuz önyargının kırılması projemizin gerekçelerindendir.
3.PERFORMANS KRİTERLERİ:
Bir önceki eğitim-öğretim yılında disiplin kuruluna yansıyan 34 dosyanın %50 azaltılması hedeflenmektedir. Proje bitiminde bu hedefe ulaşılması amaçlanmaktadır. Okul toplumunda anlayış ve hoşgörünün hakim kılınabilmesi tüm taraflarla yapılacak anket çalışmasıyla ortaya konacaktır.
4.PROJENİN KONUSU:
Okulumuzda görülen şiddete dayalı davranışların analizi ve bu davranışların asgari düzeye indirilmesi için çalışmalar yapılması.
5.AMAÇLAR:
Okulda şiddet olgusuna ilişkin sayısal verilerin toplanması ve mevcut durumun ortaya konması: Tüm ülkemizde olduğu gibi okulumuzda da öğrenciler arasında şiddet olaylarının arttığı gözlemlenmektedir. Hâlbuki bir sorunla mücadele edebilmek için öncelikle sorunun niteliğini bilmek gereklidir. Bu nedenle projenin birinci amacı, okul düzeyinde şiddet ve zorbalık olgusuna ilişkin sayısal verilerin toplanması ve mevcut durumun ortaya konmasıdır.
Eğitimin Kalitesinin Artırılması: Anlayış, kardeşlik, sevgi ve hoşgörü ortamının yaratılması için uzman psikolog, doktor, iletişim uzmanlarından yararlanma, aile eğitimlerinin düzenlenmesi, öğrencilerin sosyal faaliyetlere yönlendirilmesi, birebir rehberlikte bulunulması yöntemleri kullanılacaktır. Bu yöntemler kullanılarak olumsuzlukların en aza indirilmesi, eğitim kalitesinin artırılması ve huzur ortamının sağlanması amaçlanmaktadır.
Yönetici, öğretmen, veli ve öğrencilere çalışmalar yapılması: Şiddeti önleme ekip çalışması olduğundan başta öğrencilerimiz olmak üzere yöneticiler, öğretmenler ve ailelerin şiddetin önlenebilmesi için yapmaları gerekenler konusunda bilgilendirilmelidir. Şiddet olgusunu kırabilmek amacıyla sosyolojik ve psikolojik olarak ayrıntılı bilgilendirme çakışmaları yapılacaktır. Şiddetin tarifi yapılarak aile içi uygulamalar üzerine durulacaktır. Öfke kontrolü için uzman kişilerden yardımlar alınacaktır.
Okul web sayfasında proje ile ilgili bölüm oluşturulması: Okulumuzun; örgün eğitimde 1800 civarında, yaygın eğitimde ise yaklaşık 200 öğrencisi olduğu dikkate alındığında proje içeriği ile ilgili kolayca ulaşılabilecek bir web sayfasının oluşturulması gerekmektedir.
Şiddete eğilimli çocuklarla mücadele: Öğrencilerimize şiddetten korunma ve yönelmeme yollarını öğretmeliyiz. Çocuklarımıza iyi rol modeller sunmalıyız. Hem kendilerine hem de ailelerine yönelik çalışmalar yapmalıyız. Şiddetin toplumda açtığı yaralarla ilgili bilgilendirmeler yapılacaktır. Her bölümde şiddete eğilimli öğrencilere bir danışman öğretmen atanacaktır. Danışman öğretmenler haftada bir kez öğrenci ve ailesiyle birebir görüşme yapılacaktır.
Başarı ve Disiplin olayına karışmayanları teşvik edilmesi: Bu kapsamda özellikle son sınıf öğrencilerini işletmelerde meslek eğitimi kapsamında işletmelere yerleştirirken derslerinde başarılı ve disiplin olayına karışmayanları servis ve ücretli işyerlerine yerleştirmede öncelik tanınması için alan şefleriyle koordineli çalışmalar yapılması ve bunun öğrencilere duyurularak motivasyon sağlanacaktır.
6.HEDEFLER:
Hedef 1:Öğrenciler arasında yaşanan şiddetin yaygınlığına ilişkin sayısal ve sebep-sonuç ilişkileriyle ilgili çalışma yapılması
Hedef 2:Proje paydaşlarının görüşlerinin alınması
Hedef 3:Krize müdahale ekibinin kurulması
Hedef 4:Öğrencilerimizdeki şiddete ilişkin yanlış algı, inanç ve tutumların belirlenmesi ve düzeltilmesi
Hedef 5: Karşılıklı anlayış, empati, sevgi duygularının öğrencilere kazandırılması.
Hedef 6: Şiddete eğilimli öğrencilerin tespit edilerek sosyal faaliyetlere yönlendirilmesi ve bu faaliyetlerin en üst düzeye çıkarılması, öğrencilerin sosyalleşmesini sağlayacaktır.
Hedef 7: Okulun 2.döneminde Çocuk Oyunları Federasyonu ile işbirliğine gidilerek organizasyonlar yapılması.
Hedef 8:Şiddetin içeriği ile ilgili paydaşlara yönelik bilgilendirici broşür hazırlanıp dağıtılması
Hedef 9:Okuldaki spor ve sosyal faaliyet (Kantin vb.) alanlarının zenginleştirilmesi.
Hedef 10:Okulumuzda elde edilen bilgiler ışığında programın geliştirilmesi ve disiplin kuruluna sevk edilen olay sayısını %50 oranında düşürmek.
Hedef 11:Web sayfasının oluşturulması ve yaygınlaştırılması
Hedef 12:Okulumuzda projenin 01 Aralık 2011-30 Haziran 2012 tarihleri arasında uygulanması