MESLEKİ VE TEKNİK ÖĞRETİM YAPAN OKUL MEZUNLARINA SAĞLANAN HAKLAR
- Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi ile Çok Programlı Liselerin bu okullarda uygulanan programlarından mezun olanlar, 3795 Sayılı Kanuna göre, TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.
- Anadolu Teknik Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi mezunları, yabancı dille eğitim avantajlarına sahip olurlar.
- Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, üniversiteye girebilmek için öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarına katılma hakkına sahiptirler.
- Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında, alanlarının devamı niteliğinde olan yüksek öğretim kurumlarını tercih etmeleri durumunda kendilerine ortaöğretim başarı puanlarının % 40´ına kadar ek puan verilir ve diğer lise mezunlarına göre daha avantajlı olurlar.
- Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi mesleki ve teknik eğitim bölgesi içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okullarına sınavsız yerleştirilirler.
- Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır.
- Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile işe başlarlar.
- En az üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olanlar. Bakanlıkça düzenlenen ustalık eğitimi kurslarına katılabilecekleri gibi doğrudan da ustalık sınavlarına girebilirler.
- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından alanlarında Bakanlığa bağlı iki yıllık bir yaygın eğitim kurumundan belge alanlara doğrudan ustalık belgesi verilir.
- Teknik Lise mezunları veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız işyeri açma belgesi verilir.
- Mesleki ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve iş yerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler.
- Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi iş yerlerini kurup çalıştırabilirler.
SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI
Sınavsız geçiş, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin mezun olduklarında, kendi bölümlerinin devamı niteliğinde olan meslek yüksekokullarındaki önlisans programlarına sınava girmeden yerleştirilmeleri anlamındadır. Önlisans programlarının süresi 2 yıl olmakla beraber 2 yıl sonunda başarı sıralamasında %10'a giren öğrenciler, 4 yıllık lisans düzeyindeki ilgili programa devam etme hakkı kazanırlar.
ÖSS başvurusu yapmış bir öğrenci sınavsız geçişe de başvurmuş sayılır. ÖSS'de başarısız olması veya sınava girmemesi, sınavsız geçişten yararlanmasına engel değildir. Adaylar sınavsız geçiş sistemiyle meslek yüksekokullarına yerleştirilirken ÖSS'den aldığı puan kesinlikle dikkate alınmaz. Yerleştirme yapılırken göz önünde tutulan en önemli koşullardan biri öğrencinin mesleki ortaöğretim başarı puanıdır. (MOÖBP) Bu puan ne kadar yüksekse istediği programa yerleştirilme şansı o kadar artar. Diğer önemli noktalar ise öğrencinin mezun olduğu yıl ve girmek istediği programın kontenjanıdır.
Sınavsız geçişten yararlanacak öğrenciler, ÖSS'ye giren ve 4 yıllık tercih yapacak olan adaylarla aynı tercih formunu dolduracaklardır. Dikkat edilmesi gereken nokta tercih ettikleri programların kendi bölümlerinin devamı niteliğinde olması ve bu programların taşıdığı özel koşullardır. Temmuz ayında gönderilecek tercih kılavuzunda bulunan, bu konuyla ilgili tabloların ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Her öğrenci öncelikle kendi mesleki ve teknik eğitim bölgesinde (METEB) yer alan meslek yüksekokullarına yerleştirilecek, bu bölgedeki kontenjanların dolması veya öğrencinin mezun olduğu bölüme uygun önlisans programı bulunmaması halinde, öğrenci tercih ettiği diğer illere yerleştirilecektir. Tercih döneminde hata yapmamak için gönderilen kılavuzlar mutlaka ayrıntılı bir şekilde okunmalıdır.